GOEIEDAG – GOEIENACHT
Goed slapen verbetert de levenskwaliteit.
Maar hoe realiseer je dat in een woonzorgcentrum bij bewoners die even uniek zijn als hun slaapproblemen?
Woonzorgcentra zetten steeds meer in op het afbouwen van psychotrope medicatie, maar missen vaak een ‘plan’ of ‘aanpak’ om de slaapkwaliteit, en bij uitbreiding de levenskwaliteit, van hun bewoners te verbeteren.
Het verbeteren van de slaapkwaliteit vraagt een interdisciplinaire en multifactoriële aanpak waarbij individuele afstemming op de slaaptoestand van de bewoner aangewezen is.
Het Centre for Health for Older People start in september 2023 met een project om het effect van cognitieve gedragstherapie bij medewerkers op de slaapkwaliteit van bewoners te onderzoeken. In het voorjaar van 2024 werd de slaapkwaliteit bij alle bewoners uit vijf deelnemende woonzorgcentra gemeten (3 wzc in een controlegroep en 2 wzc in een interventiegroep).
In het najaar 2024 starten de teams in de interventiegroep met de implementatie van vernieuwde werkingsafspraken om de slaapkwaliteit van alle bewoners te verbeteren, krijgen zorgverleners opleiding over slaap door slaapexpert Erik Franck en gaan de teams op inspiratie bij oa. wzc Rustenhove in Ledegem. Daarnaast wordt de slaapkwaliteit van alle bewoners die ‘slecht slapen’ geanalyseerd en naar een aanpak op maat gezocht.
In het voorjaar van 2025 volgt opnieuw een meting van de slaapkwaliteit van de bewoners waarna de resultaten, de ontwikkelde tools en de verworven inzichten gedeeld worden op een afsluitende studiedag.
